Pippi och potens i Småland.

Så har då släkten besökts där i mörkaste Småland för att tända lite Lucia- och Juleljus i förskott. Det gamla paret vi besökte bor verkligen i en vacker skog en bra bit från de stora vägrarna. Stenrikt är det också – stora bumlingar ligger liksom utkastade på måfå kring den snirkliga vägen som leder oss hem till deras hem. Närmaste stora ort är Alvesta.

Då har vi passerat vägskälet, fd. regementes samt studentstaden Växjö för dryga två mil sedan – men nu stannade vi till för att kolla kultur och eventuell småländsk shopping. Vad kan finnas där som vi inte har här!?

Om vi börjar med kulturen så tycks det gå svettigt till i valet – ja här finns verkligen både ”fint” och ”fult” att välja på. The Big 5 slår till med en riktig urladdning redan dagen efter Julafton – kan säkert behövas om det tagits tabberas av Julbordet.

IMG_3712

Vi bugar och bockar för detta utbud och den cykelbanevänliga staden har sannerligen passande fordon att härligt halmigt spana in!

IMG_3714

I affär med ur så får jag span på pippi – men törs jag slå till om den gökande säger så här varje hel och halvtimma!? Men det borgar väl bara för att den verkligen kan stå och gå samtidigt, en present med potens alltså!

IMG_3711

 Andra typiska småländska landskapsdjur står grant och glänser och viskar lockande och pockande – ”

”Välj mig, ta med mig och ge ljus kring ditt hus!”

Snubblande nära tar jag tag i renhornen för att leda den hem men så jag tackar Nobelt nej, för nu är jag upplyst och Led är min grej.

IMG_3719

Då är det bättre att spana in vad naturen har och kring det digra fågelbordet landar plötsligt vacker Nötskrika och det är nästan så jag vill skrika av glädje – vilken vacker pippi. Lyckas fånga den lite suddigt genom fönstret – sån har jag ännu inte sett hemma på ön vid vårt bord bland våra glupskt gapande gråsparvar.

IMG_3727

Så fylld av glädje att alla intryck av resan hit till Småland så lägger jag mig att vila uppe i huset i vårt rum. Vaknar till lite senare –  i ett annat land – ja rena Norgehistorian kan jag faktiskt vaket säga!

IMG_3724

Men landskapsmaten då… jo äkta goda Småländska Isterband funna i tysk livsmedelsaffär som börjar på L till stuvat Knüllerpreis!

isterband

Så Småland summarum:

– ”Rockar fett!”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *