Stort stöd i form av pengar – men också av trogna inbitna läsare!

Idag söndag är det vilodag för öns båda dagstidningar – alltså ingen utdelning eller nytt färskt nummer finns på söndagar även om lördagsnumret kallar sig för söndag också.

Men alla vanliga vardagar så är nya nummer på väg till läsarna – men hur många är de i dagsläget – Glada Gotland kollar dagsformen och har pratat med troget tidningsfolk:

Stort stöd i form av pengar men också av trogna inbitna läsare, ja så är sanningen när det gäller de båda pappersdagstidningar på ön Gotlands Allehanda (GA) och Gotlands Tidningar (GT). Även om läsarna av naturliga eller kanske ekonomiska skäl försvinner en efter en.

Jag träffar en av GA:s äldsta och mest trogna läsare som passionerat varje dag bläddrar i bladet. Det har hon alltid gjort. Så länge hon kan minnas – och det är långt och länge det! Det är en trygghet och ger henne den aktuella lokala information hon önskar.

IMG_5195

När maken levde hade de bägge lokaltidningarna hemma – nu räcker det med en. Då blev det GA, ej av några politiska skäl utan bara att hon alltid trivs med det allehanda innehållet.

Här är även saxen varit framme flitigt och klipper ut de artiklar som hon vill spara på under olika kategorier. Fint samlade i skåpet här.

IMG_5213

Dödsfall har fått en egen pärm, den är rätt tjock ty är du född 1919 så hinner många komma och gå.

IMG_5215

Det finns dock ingen bitterhet och ledsamhet i Hjördis fortsatta sökande efter nytt & gammalt. Men att bläddra på en padda eller mobiltelefon är inte aktuellt – det ska vara nåt att hålla i med tidningspapperskvalité –  det känns levande.

Pressstödsfakta gällande Gotlands Media där både GA, GT ingår samt webbsidan helagotland.se så får jag först lite uppgifter från Carin Sjöberg, Verkställande Direktör som säger:

Kriterier finns: speciella kriterier för landsortstidning samt hur man förhåller sig till två titlar. Du kan kika på pressnämndens hemsida.

http://www.presstodsnamnden.se/

Carin säger att Ulf Hammarlund som är redaktionschef/ansvarig utgivare på Gotlands Tidningar kan berätta mer han är vår ”statistik guru”.

Så då säger jag:  – ”Hej Ulf – här kommer frågorna”:

Hur mycket får Gotlands Media… GA GT papperstidningar i presstöd?

Drygt fyra miljoner, men det är mer korrekt ett driftsstöd för vårt ö-läge. Normalt har bara andratidningen i samma utgivningsområdet presstöd. Då handlar det om helt andra pengar, cirka 15 miljoner.

Vilka är kriterierna för att få presstöd?

Som jag nämnde ovan. Vara andratidning, och ha under 30 procent i hushållstäckning. Både GT och GA ligger över detta.

Utgår något stöd till helagotland.se?

Nej, men det kommer en ny pressutredning och den ska vara genomförd till 2017, då borde reglerna vara lite modernare.

Enligt TS minskar pappersupplagan – påverkar det stödet?

Nej.

Vad görs för att minska tappet av prenumeranter?

Här på Gotland tappar vi färre prenumeranter än på andra sidan sjön. Det är förstås en klen tröst. Men det här är en naturlig utveckling som är svår att bryta. Våra läsare blir äldre, och yngre vill inte ha tidningen på papper. Men vi satsar på e-tidningen och vår marknadsavdelning driver en hel del kampanjer.

Carin Sjöberg säger: – ”Vi behåller och har en räckvidd som är ” bäst” i Sverige.” Kan du precisera vad hon menar med detta i siffror samt källa!?

GT ökade med 3 000 läsare under 2014 jämfört med 2013. Vi var överlägset bäst i Sverige. Vi gick från 26 000 till 29 000. En ökning med 11,5 procent. Ingen annan tidning i landet var ens nära oss. Och det är förstås otroligt glädjande för oss som jobbar med pappret.

Vi tappar betalande prenumeranter, men får flera läsare.Man räknar upplaga på två olika sätt. Hushållstäckning är prenumererad upplaga, alltså betald tidning.

Vi har 10 800 som betalar för tidningen i snitt varje dag. Räckvidd är antalet läsare. Där har vi 29000. Det betyder att 2,68 läser varje tidning. Störst upplaga och flest läsare har vi under sommarmånaderna.

När det gäller upplagan så tappar båda lokaltidningarna exemplar enligt Tidningsstatistik (TS) och 2014 års siffror ser ut så här:

Gotlands Allehanda  7.900 exemplar  -400 ex  hushållstäckning 31,1%

Gotlands Tidningar 10.800 exemplar 400 ex  hushållstäckning 43,5%

När det gäller helagotland.se kan du följa deras trafik som rapporteras veckovis genom TS här:

http://ts.se/mediefakta-upplagor/snabbfakta/?mc=152646

Hemma hos Hjördis är och förblir papperstidningen Gotlands Allehanda en trogen ”bästis” så länge rullatorn rullar – hoppas det blir många många varv på den och nummer till att läsa samt klippa i för min goa granne!

IMG_5203

Frågan för alla inom ”traditionell” media är nog mer om hur en ny trogen läsekrets kan knytas upp som är beredda att betala prenumerationer i det digitala när vi ju här är så bortskämda att fritt och gratis kunna läsa hur mycket som helst. Är det ”störande” reklam så finns det ju blockeringsverktyg som tar bort detta.

Goda råd är dyra – Glada Gotlands kostar gratis, men så är det här ju ingen tidning heller utan finns bara till för nöjes skull utan vare sig pappers- och vänsterprassel, trassel eller gnissel!

IMG_5223

Men glädje och glimten i ögat det finns det riktigt generöst gott om, varsågod ta för dig det bjuder jag på! 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *